tisdag 29 mars 2011

Fixar och donar

Det tar på krafterna att lära sig ett nytt yrke vill jag lova! Har förstått att många tror att det "bara är till att kränga hus, hur svårt kan det vara?" Men jag kan försäkra att det är bra mycket svårare än vad man kanske kan tro! Som fastighetsmäklare måste man besitta kunskaper inom en hel mängd olika områden. Man skulle kunna säga att vi är försäljare, husspecialister, ekonomer, jurister, assistenter, receptionister och kuratorer i ett och samma yrke. Vi anlitas av säljare men det krävs att vi håller oss opartiska och representerar både säljare och köpare. Det är en balansgång som är svårare än vad man kanske tror. Men det jag tycker är allra svårast är alla dokument. Alla dessa olika papper som ska skickas ut, fyllas i skrivas under och formuleras under olika skeden i köp- och säljprocessen. Dessutom ska det vara fyra ex av det ena, två av det andra och sex av det tredje. Vi fastighetsmäklare är dessutom hårt styrda av FML, fastighetsmäklarlagen, som har krav på hur vi sköter vårt yrke. Det är alltså inte bara att höfta till och göra lite som man känner, utan det är många formella krav och regler att hålla reda på!

Just nu skriver jag därför minneslappar till allt: vilka dokument ska vara med på intagsförsöken, på tillträden, vid kontraktsskrivning, på visning etc etc. Har gula post-it-lappar överallt med små noteringar. Snart så hoppas jag det sitter!

Har haft två riktigt roliga dagar nu med två större visningar både idag och igår! Riktigt roligt när det hettar till lite och man faktiskt får mäkla på riktigt! Hoppas på två budgivningar nu på torsdag och fredag, det hade varit roligt! På tal om budgivning så är det även noga hur dokumenteringen sköts då också. Så det gäller att ha tungan rätt i mun i mitt yrke kan man lätt säga:)

Var hemma sent idag och har ägnat kvällen åt viktiga måsten. Då var det guld värt att bästa K lämnade en bit äppelpaj med vaniljsås till mig när han var här igår! Vet att du läser här, så tack du är bäst! :)

Fast viktiga måsten, där ljög jag lite, pratade en lååång stund med bästa Korri i tele också, vi peppade till oss lite inför helgens festligheter! Det ska bli SÅ kul! Ett av de viktiga måstena jag sedan tog tag i var att massmaila ut till festdeltagarna om tider och hållpunkter och sådär! Ett annat var att boka förköp. Så det var angenäma måsten! :)

Har även hunnit med att adressändra och betala en släpande räkning jag hittade samt maila lite om bordsförsäljningen imorgon. Tack snälla Z för hjälpen!

Ytterligare två VG har trillat in på ladoken idag, i måndags fick jag in resultatet från hemtentan (ni vet den usla skiten jag skrev om mögel). Så tacksamt, men så oförtjänt känner jag! Men samtidigt är det givetvis bara att tacka och ta emot och vara glad att skolans kriterier är lägre än mina egna!

Nu är det dags för tvtittande. Trevlig kväll på er!

Inga kommentarer: