torsdag 6 december 2012

Att försöka beskriva vår weekend

 
 
Nu är kursen äntligen avslutad! Inga fler långa onsdagar och inget mer pluggande övriga vardagar. Så himla skönt! Detta firade jag och F med att äta julbord på IKEA innan gårdagens kurstillfälle! Man får ju liksom passa på när tillfälle ges:)
 
 
Nu tänkte jag därför passa på att berätta lite om Malmö och Köpenhamn. Det blir ett långt inlägg känner jag, med lite halvkassa mobilbilder. Hade inte med mig min kamera och frös för mycket om fingrarna för att fippla med telefonen, vante av och vante på. Så jag försöker med ord beskriva helgen istället. Och en och annan bild som sagt!
 
 
I fredags slutade jag tidigare och strax efter lunch begav vi oss ner mot Skåne. Ett obligatoriskt pitstop på donken hanns med i Halmstad och även två podcaster innan vi var framme i Malmö. Glada och peppade hittade vi vårt hotell, parkerade bilen utanför och checkade in. Vi bodde på Hotel Mäster Johan, mitt i centrala Malmö, bara ett stenkast från lilla torg och centralen. Helt perfekt läge! Vi bokade till den extra lyxen med att få bilen nerkörd i garaget, för att slippa leta parkeringsplatser på enkelriktade kullerstensgator med höga P-avgifter. Det var en härlig känsla när en liten hotellnisse åkte iväg och parkerade bilen! :)
 
 
Rummet var stort, fint, lyxigt och i härlig äldre stil. Tyvärr ingen bild tagen eftersom vi snabbt invaderade det med alla våra pinaler:) Badrummet var fantastiskt, med inbyggda högtalare som var kopplade till TV:n utanför, och med dubbelhandfat i marmor och stort badkar.
 
 
Efter en snabb rumsinspektion begav vi oss ut på upptäcktsfärd i centrala Malmö. Och himmel vilken mysig stadskärna alltså! Där fanns alla affärer du kan tänka dig, blandat med kullerstensgränder och korsvirkeshus. Och deras julbelysning. Helt fantastisk! De olika torgen hade så fin belysning och små söta julbodar för allehanda julshopping. Vi gick mest bara hand i hand och ååhade och aahade över allt fint (eller okej mest jag då).
 
 
Senare på kvällen besökte vi TGIF och åt supersmarrig middag. Det var hög stämning och riktigt peppig musik, kombinerat med Fridays obligatoriska american style. S åt en stor amerikansk hamburgare och jag åt kyckling quesadillas med tillhörande nachos och guacamole. Dessutom hamnade vi där samtidigt som ett födelsedagsbarn och fick se Fridays häftiga födelsedagståg! :) Mätta och trötta begav vi oss sedan tillbaka till hotellet, köpte med oss lite lösgodis och låg och myste framför TV:n tills vi (läs: jag) somnade.
 
 
Lördagsmorgonen började med fina fina snöflingor som singlade ner över Malmös takåsar. Vi bodde på fjärde våningen och såg ut över fina gamla takåsar genom fönstret. Vi startade sedan dagen med en helt makalös hotellfrukost! Där fanns allt du kan tänka dig vilja äta till frukost, och det smakade helt ljuvligt gott! Hela matsalen var maffigt julpyntad i rött och guld med granar, julklappar, kransar, pepparkakshjärtan och julkulor. Så himla mysigt! 
 


Lördag förmiddag gick vi sedan i stan i Malmö och shoppade både kläder och klappar. Strax efter lunch tog vi tåget över till Danmark och Köpenhamn. Supersmidigt eftersom vi bodde precis vid stationen! En halvtimme senare var vi på kontinenten och begav oss ut i Köpenhamns folkmingel. Herre gud, det var SÅ mycket folk! Vi gick i gåsmarsch hela vägen från tåget till Ströget, och hela Ströget var tjockt med folk! Det var väldigt roligt att killarna som spelade på ölflaskor när vi var i Köpenhamn under påskhelgen för två år sedan även nu stod där, fast nu spelandes julsånger! S var nämligen mycket fascinerad av dessa killar sist:)

Strögets absoluta höjdpunkt enligt mig var fantastiska Illums bolighus. Vilket skyltfönster alltså! Och för att inte tala om deras julavdelning! Hade lätt kunnat köpa alltihop:)
Skyltfönstret


Vi hittade även mysiga sidogator och gränder, och i en av dessa köpte S ett par ursnygga skinnboots. På Söstrene Grene var det tjockt med folk och hela affären var mer eller mindre en kö. Men där, längst in i affären hittade jag dem: julkulor i lösvikt! Fanns så mycket fina kulor, men höll mig i skinnet och köpte bara hälften av de jag egentligen ville;)

 
När det började skymma begav vi oss bort till Tivoli för att besöka deras julmarknad. Och jag måste säga att jag tycker att den slår Liseberg med råge. Helt enkelt för att Liseberg är ett mycket bättre nöjesfält än vad Tivoli är och är således mycket större och med mer fokus på stora attraktioner. Men på Tivoli var det trångare gator och många fler små affärer och mysiga julbodar. Tyvärr var det SVINkallt att gå där så vi gick i rask takt för att hålla värmen! Men jag hann med ett besök även på Tivolis lilla Illum och där köpte jag fina kottar i brons- och silverfärgat glas att hänga i granen. Efter att ha trotsat kylan en stund och insupit den fantiskt juliga känslan och stämningen så begav vi oss hemåt mot Malmö igen. Vi hade ju bord bokat till 20:40 och behövde hem för lite uppfräschning och piff.
 
 



Bordet vi bokat var på den relativt nyöppnade restaurangen Occo. Vi stassade upp oss ganska rejält och tur var väl det! Vilket spännande och fint ställe! Det märktes direkt att detta var "innestället" bland de lite finare i Malmö som stod och businessminglade lite lätt berusade i skjortor och pullovrar och backslick. Fast på ett avslappnat sätt om du fattar. Vi kom in som i en helt ny värld, med välvda tak, putsade väggar och orientaliska lampor i guld och brons. Det var ett sånt där ställe där man hänger in jackan hos en garderobiär innan man får sitt bord. Storögda blev vi visade till vårt bord och sen började några timmars matorgie utan dess like.

Först fick vi in en marinerad kronärtskocka att dela på. Jag, som aldrig ätit det innan, var positivt överraskad av smaken! Sedan hade vi beställt mezes med mixed grill. Detta gjorde vi efter mycket tvekan, eftersom jag hört att man blir så himla mätt. Men S ville ändå ha köttet så vi tog det. Men vi fick aldrig in något kött konstaterade jag, lite lättat faktiskt eftersom det andra räckte mer än väl! Alltså det var så mycket tallrikar med små röror, piroger, falaflar, bröd, såser, friterad halloumi, vinbladsdolmar och gud vet allt alltså! Och vi åt och åt och åt och doppade i röror. Tills vi var helt jävla proppismätta. Och konstaterade skrattande att det var tur att vi inte fick in grillade köttet också. Då kommer det. Den stora tallriken med allt kött. Och det var så obehagligt att vara så sjukt mätt och få in så sjukt mycket mer mat. Jag fick seriöst rysningar över kroppen av panik. Det var stora bitar oxfile, grillad kyckling, grillspett, två stora högar med ris och buljongkokt bulgur och i mitten av hela härligheten en fluffig vitlöksmousse. Det enda jag tänkte var: Herre gud, detta går aldrig.

En liten del av alla små mezes vi fick in först
Det enorma fatet med grillmat på.


Det fick helt enkelt bli så att vi lämnade det mesta av grillmaten. Så surt! Vi tog sikte på oxfilén och kycklingen och vitlöksmoussen iallafall. Slänga oxfilé känns ju sådär!

Toaletterna var ett kapitel för sig. Vilka makalösa toaletter alltså! Det var smaragdgrön mosaik, dunkel ljussättning och svankranar i guld med meterdjupa handfat. Så går ni någon gång dit och äter så MÅSTE ni gå på toaletten! Det sa tjejerna vid bordet bredvid oss också:) Sammanfattat så var det en matupplevelse utöver det vanliga! Superfräscha och mysiga lokaler, fantastisk mat och väldigt proffsig och service minded personal. När man tar in notan får man en liten ask i vitt och guld med chokladpraliner i och en liten handskriven lapp från servitrisen som tackar för kvällen och skickar med en hälsning! Sånt där litet extra som gör så himla stor skillnad på upplevelsen!

För att inte bli allt för långdragen så går jag över på söndagen nu. Vi startade med första adventsfrukost i frukostmatsalen och jag verkligen njöt av ytterligare en dag med hotellfrukost! Love it!

Resten av dagen spenderade vi på det nyöppnade köpcentrat Emporia. Och jag måste säga att detta var det som jag var mest tagen av och imponerad av utav allt vi sett och gjort. Alltså det går inte riktigt att beskriva. För er som varit i Bangkok i de stora, lyxiga affärskomplexen där så var detta exakt samma uppbyggnad. En stor, futuristisk byggnad i bronsfärgat glas med över 200 butiker. Upplägget är precis samma som i Asien; matavdelningen längst ner och sedan tre våningar med shopping. Allt är uppbyggd som en åtta, så att du hela tiden ska få känslan av att du ser och upplever något nytt, och rulltrapporna går kors och tvärs upp och ner. Jag fick nypa mig i armen för att förstå att jag inte var i Thailand utan i ett vintrigt Sverige! Även här var det magnifikt julpynt och hur många bra butiker som helst. Och som jag shoppade! Herre gud jag blåste nästan hela lönen!
Förutom julklappar så köpte jag bland annat två par byxor; ett par i jade och ett par i army. Så jävla sköna byxor alltså! Dessa hittade jag på Oasis, som hade väldigt bra personal och gigantiska provrum! Jag köpte även en stickad tröja och en längre topp. På HM hittade jag två fina kjolar som passar bra till julens högtider! Jag köpte även en glaskupa till vardagsrummet och som sagt julklappar till familjen.


Den blå upp- och nedgången. Eller rättare sagt en liten del av den...


Innan vi åkte hemåt sprang vi in på IKEA en snabbis! Det låg praktiskt nog bara ett stenkast från Emporia. Där köpte jag en glasvas till mina julkulor och vi köpte de sista julklapparna. Och ett kakfat.

Sen begav vi oss fattiga och trötta hemåt i snövädret. Som sagt, en helt magisk helg som innehöll allt vi kunde önska av julmys, shopping, storstadspuls och hotellyx. Heja heja Malmö!


Nu ska jag slå in julklappar och fixa det sista julpiffet! Imorgon väntar glöggkväll hos grannarna, vilket ska bli spännande eftersom vi inte träffat alla våra grannar än! Innan dess ska maten inför lördag fixas ihop. På lördag blir det julmys hos E i Jönköping under dagen och kvällen spenderar vi sedan med goda vänner på middag och spelkväll. Söndag firar vi bästa morfar och dessutom ska jag till svärmor och klä julbocken! Så som ni förstår kommer ni därför inte höra något mer från mig den här veckan. Jag passar därför på att önska er en trevlig helg och en mysig andra advent!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jag vill ocksåååå:) trevlig helg kramkram korri

Slemm sa...

Hahaha ojojoj det tig ett tag att läsa igenom! Ni verkar ha de grymt och jag är givetvis mest avundsjuk på illums! :) vi ses imörrn kömpis! Kramar!

Ida sa...

Guuuud låter som ni haft det helt underbart! Vad mysigt!!! Längtar tills vi ses!
Kram